تاثیر رنگهای خوراکی بر سلامت
رنگ ها جز پرکاربردترین مواد اولیه در صنایع غذایی است و متاسفانه در خوراکی های مورد علاقه کودکان وجود دارد. غلات صبحانه، نوشیدنی های شیرین، شکلات، آبنبات، کیک و… به کمک این ترکیبات فروش بالایی دارند.
رنگ ها جز پرکاربردترین مواد اولیه در صنایع غذایی است و متاسفانه در خوراکی های مورد علاقه کودکان وجود دارد. غلات صبحانه، نوشیدنی های شیرین، شکلات، آبنبات، کیک و… به کمک این ترکیبات فروش بالایی دارند.
رنگ های خوراکی نوعی از افزودنی های غذایی هستند که بر خلاف مواد نگهدارنده هیچ الزامی برای کاربرد ندارند نقش اساسی ندارند و کاربرد آنها فقط ظاهری و زیبایی است. این رنگ ها اشتها را تحریک کرده و از کاهش رنگ طبیعی خوراکی جلوگیری می کند. در نتیجه، مواد غذایی را جذاب و تمایل به مصرف را بیشتر می کند و به این ترتیب کارخانه های تولید خوراکی راحت تر می توانند محصولات خود را بفروشند.
به طور کلی رنگ های خوراکی به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
- رنگ های غذایی طبیعی معمولا رنگ دانه هایی هستند که خوراکی ها به دست می آیند. به عنوان مثال، چغندر، پاپریکا و زردچوبه رنگ واقعی خود را به دیگر خوراکی ها نیز می دهند.
- رنگ های مصنوعی یا ترکیبی که محصول کارخانه های صنایع غذایی است باعث نگرانی هایی برای متخصصان و مصرف کنندگان می شود.
تشخیص وجود رنگ در مواد غذایی
رنگ ها جز پرکاربردترین مواد اولیه در صنایع غذایی است و متاسفانه در خوراکی های مورد علاقه کودکان وجود دارد. غلات صبحانه، نوشیدنی های شیرین، شکلات، آبنبات، کیک و… به کمک این ترکیبات فروش بالایی دارند.
طبق یک قاعده کلی، هرچه یک خوراکی بیشتر فرآوری شده باشد، احتمال وجود مواد افزودنی و از جمله رنگ ها در آن بیشتر است. با نگاهی به لیست مواد تشکیل دهنده روی خوراکی های صنعتی می توان مقدار وجود این مواد را تشخیص داد. البته معمولا فقط کلمه ” رنگ خوراکی” درج می شود و شما نمی دانید که این رنگ طبیعی است یا صنعتی.
البته در بیشتر کشورهای اروپایی مصرف کنندگان به طور دقیق می توانند رنگ های موجود در ماده غذایی را با مطالعه برچسب روی آن بشناسند. این مسئله در انگلستان بیشتر مورد توجه است و رنگ های مصنوعی از بیشتر خوراکی ها حذف شده است.
طبق یک قاعده کلی، هرچه یک خوراکی بیشتر فرآوری شده باشد، احتمال وجود مواد افزودنی و از جمله رنگ ها در آن بیشتر است. با نگاهی به لیست مواد تشکیل دهنده روی خوراکی های صنعتی می توان مقدار وجود این مواد را تشخیص داد. البته معمولا فقط کلمه ” رنگ خوراکی” درج می شود و شما نمی دانید که این رنگ طبیعی است یا صنعتی.
البته در بیشتر کشورهای اروپایی مصرف کنندگان به طور دقیق می توانند رنگ های موجود در ماده غذایی را با مطالعه برچسب روی آن بشناسند. این مسئله در انگلستان بیشتر مورد توجه است و رنگ های مصنوعی از بیشتر خوراکی ها حذف شده است.
تاثیر رنگ های خوراکی در سلامت کودکان
اختلال نقص توجه و بیش فعالی جز شایع ترین مشکلات روانشناختی کودکان محسوب می شود که هنوز علت دقیق بروز آن مشخص نشده است. زمینه ژنتیک در بیشتر موارد دخیل است اما بحث در مورد دیگر عوامل تاثیر محیطی مانند تغذیه نیز وجود دارد.
گرچه تحقیقات علمی تاکنون به طور قطعی نتوانسته اند تاثیر این رنگ ها در بروز بیش فعالی کودکان را تایید کنند اما مطالعات بسیاری حاکی از آن است که نمی تواند از عوارض آنها چشم پوشی کرد.
بررسی که در سال 2007 توسط دانشمندان انگلیسی انجام شد هشداری در مورد مصرف رنگ های خوراکی و تشدید علائم در کودکان مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی را تایید کرد. مطالعات دیگری نیز نشان می دهد این گروه از کودکان اگر رژیم غذایی فاقد رنگ های مصنوعی داشته باشند، آرام تر بوده و دقت و توجه آنها افزایش می یابد.
گرچه تحقیقات علمی تاکنون به طور قطعی نتوانسته اند تاثیر این رنگ ها در بروز بیش فعالی کودکان را تایید کنند اما مطالعات بسیاری حاکی از آن است که نمی تواند از عوارض آنها چشم پوشی کرد.
بررسی که در سال 2007 توسط دانشمندان انگلیسی انجام شد هشداری در مورد مصرف رنگ های خوراکی و تشدید علائم در کودکان مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی را تایید کرد. مطالعات دیگری نیز نشان می دهد این گروه از کودکان اگر رژیم غذایی فاقد رنگ های مصنوعی داشته باشند، آرام تر بوده و دقت و توجه آنها افزایش می یابد.
رنگ ها و بروز بیماری ها
بعضی از رنگ های خوراکی در برخی افراد زمینه ساز واکنش های می شود که با علائم حساسیت غذایی بروز می کند. تارتازین که رنگی شبیه زعفران دارد چنین تاثیری دارد.
همچنین مطالعات نشان می دهد رنگ های خوراکی عامل پیشرفت انواع سرطان در حیوانات آزمایشگاهی است اما اینکه این رنگ ها تنها عامل بوده و در مورد انسان نیز چتیت تاثیری داشته باشند کاملا تایید نشده است.
همچنین مطالعات نشان می دهد رنگ های خوراکی عامل پیشرفت انواع سرطان در حیوانات آزمایشگاهی است اما اینکه این رنگ ها تنها عامل بوده و در مورد انسان نیز چتیت تاثیری داشته باشند کاملا تایید نشده است.
چطور از مضرات رنگ های خوراکی در امان باشیم؟
ازآنجا که امروزه رنگ های خوراکی کاربرد گسترده ای پیدا کرده اند، اجتناب از مصرف آنها به طور کامل کمی مشکل است. اما توجه به چند توصیه ساده می تواند تاثیر مهمی در کاهش داشته باشد:
- پیش از خرید هر نوع خوراکی آماده حتما روی برچسب آن را بخوانید. ” رنگ خوراکی” معمولا درج می شود حتی اگر نوع آن مشخص نباشد. در صورت امکان انواعی بدون رنگ مصنوعی یا حاوی رنگ طبیعی را انتخاب کنید.
- محصولات طبیعی همیشه بهترین انتخاب تغذیه هستند. به جای خرید تنقلات ناسالم مانند شکلات، آبنبات، نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی و… کودکان را به مصرف میوه ها، سبزیجات و خشکبار ترغیب کنید.
- در صورت ضرورت خرید مواد غذایی آماده انواع بیولوژیک را انتخاب کنید که حداقل فایده آنها فقدان رنگ های صنعتی است.
naitreetgrandir.com
دیدگاهها