شرایط نگهداری عسل
سعی کنید عسل تازه تهیه کنید. چه عسلهای بسته بندی شده و چه عسلهایی که به طور مستقیم از کندوداران میخرید، در صورت تازه بودن ماندگاری کیفی بیشتری خواهند داشت. عسل خالص و با کیفیت معمولاً دچار فساد میکروبی نخواهند شد. عسل به دلیل غلظت بالای قند، یکی از مواد غذایی است که به طور طبیعی محیط مناسبی برای رشد اغلب میکروارگانیسمها نخواهد بود. همچنین عسلهای با کیفیت، دارای ترکیبات ضد میکروبی میباشند. برخی میکروب های قند دوست در صورت عدم رعایت شرایط نگهداری عسل و بسته بندی ممکن است باعث فساد آن شوند.
شرایط نگهداری عسل
ظرف نگهداری عسل
بهترین ظرف برای نگهداری عسل ظروف شیشهای با دربهای محکم و نفودناپذیر به هواست. برای این منظور میتوانید از ظروف سرامیکی یا حتی پلاستیکی هم استفاده کنید اما توجه داشته باشید ظروف فلزی به هیچ وجه برای این منظور مناسب نیستند چرا که فلزات میتوانند به مرور زمان سبب اکسیداسیون عسل شوند. با این حال استفاده از قاشقهای فلزی برای برداشتن عسل بلامانع است چرا که عسل تنها چند ثانیه با سطح فلزی در تماس است. ظرف نگهداری عسل قبلاً نباید برای مواد غذائی با بوی شدید مانند ترشی ها یا مرباها استفاده شده باشد.
هیچ گاه عسل را در نقاط گرم آشپزخانه یا منزل نگهداری نکنید. عسل در دماهای 21-10 درجه سانتی گراد تازه خواهد ماند. همچنین محل نگهداری عسل نباید دارای نوسانات دمائی باشد چرا که عسل تیره شده و عطر و طعم ویژهی خود را از دست میدهد.
عسل را در معرض نور خورشید مثلاً در پشت پنجره نگهداری نکنید. کابینت هایی که خیلی باز و بسته نمی شوند برای نگهداری عسل مناسب خواهند بود.
برای بهینه کردن شرایط نگه داری عسل از نفوذ ناپذیری درب ظرف نگهداری آن اطمینان حاصل کنید و سعی کنید میزان ورود هوا به داخل ظرف را به حداقل برسانید. طعم عسل میتواند با حضور هوا تحت تاثیر قرار بگیرد. همچنین زمانی که عسل در زمان طولانی در معرض هوا قرار بگیرد، میتواند رطوبت هوا را جذب کند که با تغییر رنگ و طعم عسل همراه خواهد بود.
شکرک زدن عسل
کریستالیزه شدن عسل چیست؟
– قندهای تشکیل دهندهی عسل عمدتاً از نوع فروکتوز و گلوکز میباشند و عسل دارای حدود% 70 قند و 20% آب میباشد. گلوکز حلالیت کمی در آب دارد و به مرور زمان از حالت محلول به حالت کریستالی در می آید و این کریستالها به تدریج رشد میکنند و تمامی عسل را فرا میگیرند.
– برای نگهداری عسل لازم نیست آن را در دمای یخچال قرار دهید. عسل زمانی که در یخچال قرار میگیرد سریعتر کریستالیزه میشود یا اصطلاحاً شکرک میزند. البته در دمای محیط نیز ممکن است این اتفاق بیفتد اما این روند در مدت زمان طولانی تری ( از چند هفته تا چند سال بسته به نوع عسل ) رخ می دهد. تصور عمومی بر این است که عسلی که شکرک زده تقلبی است یا فاسد شده است. اما این یک فرآیند طبیعی است که در عسل های خام، خالص و عسلهایی که حرارت ندیدهاند اتفاق میافتد.
– اگر ظاهر این عسل کریستالیزه شده را دوست ندارید ظرف عسل را (ترجیحاً شیشهای) در یک ظرف آب گرم قرار دهید و به صورت غیر مستقیم حرارت داده و سریع آن را هم بزنید. از حرارت دهی مستقیم و شدید آن بپرهیزید چرا که سبب تیرگی رنگ، از دست رفتن طعم و تشکیل ترکیبات مضر نظیر هیدروکسی متیل فورفورال میشود.
– عسل کریستالیزه را به هیچ وجه در ماکروویو قرار ندهید.
امیدواریم با مطاله مقاله ” شرایط نگهداری عسل ” در وبسایت مجله پزشکی سلامتی سیب بتوانید با نگهدار آن در سلامت کامل به سر ببرید.
دکتر مریم قادری
دیدگاهها